Het hart begrijpen voordat het faalt

11-01-2021 | 15:11

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer voldoende bloed naar de organen kan pompen. Hierdoor krijgt de patiënt last van vermoeidheid, benauwdheid en vochtophoping. Hartfalen is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en kost elk jaar meer dan 16 miljoen levens. Na de diagnose overlijdt 25% van de mensen binnen een jaar.  Het treft niet alleen volwassenen, het kan ook bij kinderen met een aangeboren hartafwijking voorkomen.

Als hartfalen op tijd wordt herkend kan het proces vertraagd of zelfs gestopt worden. Dat zou voor al deze mensen geweldig zijn. De huidige methodes zijn echter niet nauwkeurig genoeg om hartfalen in een vroege fase te detecteren. Er zijn nieuwe methodes nodig om op tijd de conditie van het hart vast te stellen.

In het Erasmus MC ontwikkelt een team van cardiologen en ingenieurs gezamenlijk een unieke nieuwe methode om de spanning van  de hartwand te berekenen. Want de hartwand zorgt voor het pompen van het hart. Als de spanning van de hartwand abnormaal wordt, zal het hart steeds slechter gaan pompen. Binnen de technische wereld worden computermodellen al jaren gebruikt voor het berekenen van spanningen in bijvoorbeeld bruggen en gebouwen. De samenwerking tussen technici en medici maakt deze methode uniek én veelbelovend voor het voorkomen van hartfalen.

WAT WILLEN DE ARTSEN ONDERZOEKEN?

Onder leiding van dr. ir. Ali Akyildiz wil het team hun kennis inzetten door met de computer nieuwe modellen voor het hart te maken. Hiermee wordt de wandspanning van het hart van patiënten berekend. Naast het meten van de stijfheid en beweging, verwachten zij met het bepalen van de wandspanning te zien waarom het hart faalt zodat er voortaan vroegtijdig kan worden ingegrepen.

U KUNT HELPEN!

De betrokken onderzoekers willen graag aan de slag met dit onderzoek. Dat kan pas als er voldoende budget is. Spreekt dit onderzoek je aan? Steun dan dit onderzoek!  Start een leuke actie, doe een donatie (selecteer het ‘het hart begrijpen voordat het faalt’ onderzoek) of neem contact op met de Erasmus MC Thorax Foundation, via thorax.foundation@erasmusmc.nl of via 010 703 48 02.